Klauwverzorging: gezonde klauwen voor een gezonde koe

artikel

Een gezonde koe begint bij gezonde klauwen. Een onderwerp dat tijdens onze recente kennissessies over klauwverzorging centraal stond. Aan de hand van enthousiaste én interessante presentaties, deelden John Boonstra, Jochem Geurts en Marcel Drint hun kennis over dit onderwerp met de aanwezige leden van AB-Werkt. Daaruit bleek onder meer dat drie zaken essentieel zijn voor het welzijn van de koe: een goede hoornkwaliteit met voldoende biotine, een stevige hoorndikte om overbelasting te voorkomen en gezonde klauwen vrij van aandoeningen, zodat de koe soepel kan bewegen en optimaal presteert. In dit artikel leggen we, met dank aan de informatie van de drie genoemde heren, uit hoe deze zaken bereikt kunnen worden.

 

Factoren die het gewicht dragen beïnvloeden

Bij het staan en lopen wordt het gewicht van de koe verdeeld over de klauwen. Dit wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals het vetkussen en de lamellen, die zorgen voor demping en stabiliteit. Ook het type hoorn speelt een rol; de balhoorn, zoolhoorn en wandhoorn dragen ieder bij aan de stevigheid van de klauw. Daarnaast is de klauwvorm bepalend, met name de hoek waaronder de klauw staat.

 

Wat is een goede klauw?

Een gezonde klauw heeft een rechte tot iets bolle voorwand met een passende lengte, afhankelijk van de koe. De klauwhoek ligt idealiter tussen 45 en 50 graden, met een balhoogte van 30-40 mm en een zooldikte van minimaal 5 mm. Een gelijkmatige gewichtsverdeling en regelmatige groeiringen zijn tekenen van een gezonde klauw. Daarnaast moet de klauw vrij zijn van kneuzingen en schoon blijven om infecties te voorkomen.

 

De invloed van de ondergrond

De zool van een koe is van nature gemaakt voor zachte ondergronden. Wanneer koeien veel op harde vloeren lopen, hebben ze een verhoogd risico op klauwaandoeningen. Vaak begint een probleem met irritatie in de klauw, gevolgd door extra hoorn- en botvorming. Dit leidt tot overbelasting, wat uiteindelijk kan resulteren in een kneuzing, een zoolzweer of een defect in de witte lijn.

 

Adaptief kappen: De 5-stappenmethode

Voor een goede klauwverzorging moeten de klauwen regelmatig bekapt worden. De methode van Toussaint Raven uit 1977 vormt nog steeds de basis voor klauwverzorging. Dit gebeurt in vijf stappen:

 

Stap 1: Bekappen van de binnenklauw

De voorwand wordt bekapt tot 7,5-8 cm, met een dikte in de teen van 0,7 cm om stabiliteit te behouden in zowel lengte- als breedterichting. De hoogte aan de achterkant wordt zoveel mogelijk gespaard.

 

Stap 2: Bekappen van de buitenklauw

Deze wordt, indien mogelijk, op dezelfde lengte en hoogte gebracht als de binnenklauw voor een stabiele zool en gelijkmatige gewichtsverdeling. De zooldikte is cruciaal; een te dunne zool is te elastisch, waardoor deze kwetsbaar wordt voor verwondingen. Indien de hoornvorm afwijkt, moet de bekapping hierop aangepast worden.

 

Stap 3: Model maken

Tijdens deze stap wordt de druk op gevoelige plekken verminderd. De binnenklauw wordt iets smaller gemodelleerd, terwijl de buitenklauw iets wijder wordt gelaten als dat mogelijk is. De driehoek in de teen blijft onaangeroerd en er wordt geen rand gevormd in de tussenklauwspleet.

 

Stap 4: Pijnlijke klauw verlagen

Door de pijnlijke klauw aan de achterzijde te verlagen, wordt de druk verminderd, wat pijn en irritatie tegengaat. Dit bevordert zowel het functioneren van de koe als de wondgenezing. Als de klauw te weinig hoogte heeft, kan een klosje worden aangebracht. Niet elke zwarte plek behoeft behandeling; gebruik een visiteertang om de ernst te beoordelen.

 

Stap 5: Los hoorn en harde randen verwijderen

Tot slot worden losse hoornresten en harde randen rond de aandoening verwijderd. Het balgebied en de tussenklauwspleet worden gecontroleerd, en indien nodig wordt een verband aangebracht met een passend middel. Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen worden ingezet om het herstel te ondersteunen.

 

Registratie en aanpassing per koe

Het registreren van de staat van de klauw en de behandeling is essentieel voor een goed klauwbeheer. Adaptief kappen betekent dat we altijd kijken naar wat mogelijk en wenselijk is voor de individuele koe. Het 5-stappenplan dient als richtlijn, maar past niet altijd bij elke koe.

 

Klauwverzorging nodig?

Onze gecertificeerde klauwbekappers staan voor je klaar! Met een doordachte klauwverzorging zorgen we ervoor dat koeien gezond blijven, zich comfortabel voelen en optimaal presteren. Wil je weten wat we specifiek voor je kunnen betekenen?

 

Neem dan voor meer informatie contact op met onze planning bedrijfsverzorging of bel naar 088 – 99 11 501

 

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden